dimecres, 8 de setembre de 2010

PRCV-39: Ruta per la font de la Granata passant per l'Alt de les Creus

A les ultimes hores de la vesprada del dijous 27 d'agost de 2009 vam començar a realitzat la ruta circular pels voltants de la font de la Granata prop de Tavernes de la Valldigna.
Fa molts anys que vaig fer senderisme per eixa zona, quan començava a realitzar les primeres caminates, i quan me la va proposar Gabriel em va agradar molt.
A mes, té avantatge que al ser una ruta que està prop d'on vivim, no suposa un cost elevat en temps per arribar.

Ja feia temps que no em passava que destrossara un track o part d'ell, però en esta ocasió m'he lluit, i a base de be, per a una eixida posterior em feia falta lloc a la memòria SD i vaig borrar uns arxius que pensava que ja tenia al disc dur...entre eixos desgraciats arxius estava este track que no estava duplicat al disc dur.
Així que l'he tingut que dibuixar sobre l'ortofoto i per este motiu falten algunes dades que en altres ocasions si que done i les que done hi ha que agafar-les amb pinses.

Característiques de la ruta:

  • Distància (projectada): 8,67 km
  • Tipus de terreny: Excepte la pista forestal inicial la gran majoria de la ruta transita per senders estrets.
  • Temps total utilitzat per a fer la ruta: 5h 16 min dels quals 4h i 22 min (aprox) vam estar en moviment.
  • Existeix una font d'aigua en la ruta però no potable.
  • Els senders estan senyalitzats d'una forma correcta tant amb marques pintades com amb postes verticals. Nosaltres seguirem el sender PRCV-39.
  • Ortofoto:


Arribada al punt d'inici

Eixim de Sueca per la N-332 en direcció sud. Ens desviem de la N-332 a l'altura de l'entrada de la pedrera que hi ha en la N-332 uns 400 m abans de arribar a una corba pronunciada a la dreta que en deixa en el desviament de Tavernes de la Valldigna, després hi ha que seguir la carretera secundaria que travessa per baix l'autopista AP-7 fins que apareix un desviament a l'esquerre amb el nom de Font de la Granata. Hi ha que seguir-lo entre bancals de tarongers fins el final on hi ha una espècie d'era on comença la pinada. Este ultim tram és un pista de terra amb el firme irregular.

Descripció de la ruta

Comencem a caminar després de la litúrgia necessària abans de cada eixida (desplegar bastons, ficar en marxa el gps, mocador al cap, etc) a les 18:30. Des de el principi podem apreciar el que ens espera.

Font de la Granata 02_resize

El començament de la ruta transita per una pista forestal pedregosa on ens creuem amb un ciclista de muntanya. En apenes 10 minuts estem davant de la font de la Granata.

Font de la Granata 13_resize

Trobem senyals del PRCV-39 i ens indiquen que en queda aproximadament 1h i 10 minuts per arribar a l'Alt de les Creus. A partir d'este punt deixem de costat la pista forestal i agafem un sender que va bordejant la falda de la muntanya de forma que no deixem de vore en cap moment el mar Mediterrani, a mes, anem per l'ombria i per a ser finals d'agost s'agraïx molt. A les vores del sender predominen els matolls i de quan en quan hi ha algun pi.

Font de la Granata 27_resize

Al ser la vessant de l'ombria ens trobem amb una zona on hi ha falaguera.

Font de la Granata 31_resize

També ens trobem amb arbres que desafien la llei de la gravetat.

Font de la Granata 35_resize

Poc a poc anem aproximant-nos a l'Alt de les Creus i prova d'açò és que ens trobem amb la bifurcació del sender i el seu corresponent poste senyalitzador. Per una banda podem anar cap a Tavernes de la Valldigna per les Fontetes de Cantus i per l'altra arribar al cim de les Creus, triem esta segon opció. Són les 19:40 h i ens hem retardat prou per les continues parades per a fer fotos.
El Sol va amagant-se darrere de la muntanya i es pot vore com un núvol intenta cobrir el cim del Massalari.

Font de la Granata 46_resize

A les 20:15 h arribem al cim de l'Alt de les Creus i contemplem les vistes que ens meravellen, des del Montgó fins al Montdúver amb Tavernes al fons de la vall i amb el Mediterrani de factor comú.

Font de la Granata 47_resize
Font de la Granata 58_resize

És ací on un Sol ataronjat ens abandona definitivament amb el Massalari i les Orelles d'Ase de fons.

Font de la Granata 60_resize

Són ara les 20:45 h i toca afanyar-se un poc, encara que tant Gabriel com jo portem frontals, per a que no es faça molt tard. Anem en direcció a la font de la Sangonera (ací el PRCV-39 i el PRCV-38 es solapen) i passem ràpidament per un refugi de caçadors i poc després arribem a l'encreuament on deixem de banda el sender que va cap a la font de la Sangonera i triem el sender (PRCV-39) que baixa cap a la font de la Granata. Com es veu a la foto ja queda molt poca llum crepuscular.

Font de la Granata 73_resize

Són quasi les 21:15 h i ja no queda mes remei que ficar-se els frontals per afrontar la forta baixada a través del barranc que ens durà a les immediacions de la font de la Granata. Es tracta de una baixada on hi ha trams molt esvarosos per la pendent lateral que hi ha, un lloc on els bastons s'amortitzen.

Font de la Granata 74_resize

Finalment a les 22:00 h arribem a la font de la Granata i poc després a l'era on hem deixat el cotxe 5 hores i quart abans.

Recomanacions:
  1. Es necessari porta aigua suficient ja que la font de la Granata NO és potable. I mes durant els mesos d'estiu.
  2. La baixada final pel barranc cap a la font de la Granata demana que utilitzem bastons ja que és molt fàcil pegar un bac per la pendent lateral i el tipus de terreny solt.
  3. En cas de fer-la de vesprada (molt bona solució per a fer senderisme a l'estiu) és imprescindible disposar de frontal (i piles de recanvi, recorda que Murphy mai descansa) per evitar problemes.
Postdata

Esta entrada la vaig començar a redactar abans del paró que ha tingut el blog i l'he acabada en setembre de 2010 mentre veig impotent per la meua finestra el fum que ve de l'incendi de Simat, Barxeta i Rafelguaraf i mentre a la Vall d'Albaida el foc crema i crema hectàrees sense parar per culpa de gent sense escrúpuls que destruix la nostra natura i fica en perill la vida de moltes persones. Per això demane que s'endurisquen les penes per a estes persones per a que els resulte tan "barat" tot allò que fan.

/* */